Marinică

De când i s-a mărit salariul, Marinică a început să se destindă. Acum, îşi permite să plătească bilet de autobuz ca să meargă până la Sibiu. Nu mai stă la „ia-mă nene” câte o jumătate de oră sau şi mai mult, în ploaie sau soare excesiv, să încaseze priviri sarcastice din partea pârliţilor cu covrigul în mână. Se simte bine aici. E plin de femei sofisticate de fiecare dată. Pentru el, o aglomerare asemănătoare nu mai există nicăieri. Scaunele din faţă sunt întotdeauna ocupate de brunete cu priviri languroase, care îl măsoară de îndată ce trece pragul. El reuşeşte să ocupe un loc imediat următor celor pe care şed zeiţele şi de aici îşi fixează privirea lui tâmpă printre scaune. Şi ambianţa sonoră îl induce în moleşeală. Se cântă Chris Rea, câteodată Leonard Cohen, nu manele şofereşti ca în maşinile de ocazie cu tapiţeria tăiată, emanând mirosuri alăturate de regulă procesului de micţiune.

Marinică e băiat de la ţară. La şcoală, letargia profesorilor, care îşi deplângeau destinul dezumflat la fiecare oră, nu l-a impulsionat să treacă vreodată de media 6. Tatăl tractorist şi mama gospodină nu au avut aşteptări măreţe de la odrasla lor, nu l-au presat pentru a atinge performanţele fiului primarului sau a fiicei şefului de post. Marinică a crescut, a intrat şi el la facultate, în rând cu toţi ceilalţi din sat. Nu a citit vreodată mai mult decât s-a impus minimal. Nu îl interesau sensuri metafizice, simboluri, sau expresii cu încărcătură de semnificaţie. Simţul practic l-a ajutat să termine facultatea, să răzbată în spaţiul urban, să se seteze în ritmul oraşului şi uşor, să se amestece în acest stomac cu talpă de asfalt. Nu e prea vorbăreţ nici acum, după ce s-a angajat.

Dor de viaţa la ţară nu i-a fost niciodată dar în ultimul timp vine tot mai rar acasă. Fără să fi stat vreodată să analizeze, să se chestioneze şi cu atât mai puţin să simtă, devine tot mai mult un orăşean. Tabieturile, obiceiurile şi reflexele nu-i mai sunt aceleaşi. Îi face mare plăcere să se îmbrace în trening şi adidaşi, să meargă la sala de forţă unde trage de fiare. Când are de străbătut o distanţă considerabilă în oraş, urcă în troleibuz. Şi-a plătit abonament la începutul lunii, nu mai circulă pe jos, el, care la venirea în oraş nu vedea sensul deplasării motorizate între două puncte ale aceleiaşi aşezări. Mai bine pleca cu o jumătate de oră mai repede decât să urce în tabla ambulantă, la înghesuială.

Mărirea de salariu l-a determinat să îşi cumpere cărţile din colecţia „Adevărul”. Cotoarele verzi cu inscripţii aurite puse unul lângă altul îi dau o satisfacţie deosebită. Creează impresia de bibliotecă valoroasă, cu o încăpere secretă în spate, la care ai acces doar dacă mişti cartea care trebuie. Cel mai mult îi place internetul, fără de care nu mai poate concepe viaţa în societate. Are cont pe Facebook în care şi-a băgat o poză cu o gagică pe care o ţine strâns cu dreapta peste umerii acoperiţi doar de două bretele elastice de sutien. În mâna stângă are un whisky. E valabil. Era la o petrecere de societate. Gagica stă serioasă, cu mâinile prelingându-i-se pe pectorali, el, cu privirea semi-încruntată şi cu gura arcuită în jos, a gravitate. A doua poză e la Casa Poporului, a treia la Turnul cu ceas din Sighişoara. În amândouă, Marinică al nostru e mic şi face cu mâna, de undeva din partea de jos.

Când mai ajunge în sat, unii zic că Marinică s-a ajuns. El nu îi ascultă, nu se gândeşte la asta şi discuţiile seci îl plictisesc. Până la urmă, şi acum mănâncă brânză de burduf cu aceeaşi plăcere ca în copilărie.

(pentru Man.In.Fest, nr. 1/2010)

Reclame

4 răspunsuri to “Marinică”

  1. Asta foarte bun!! Place! Mult. Evil post, nu place… deloc 🙂

  2. ‘cause it is so… evil

  3. Desi ma recunosc in text, mai putin cu trasu de fiare, cred ca el textu e bine scris. Good job!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: