Easy rider

easyrider460.jpg

Easy Rider este filmul unei generaţii. Unei generaţii care se prelungeşte şi care continuă să deranjeze. Prin urmare îl consider o bună lecţie de antropologie socială aplicată, care trebuie predată şi în afara şcolii.

Pelicula debutează cu o tranzacţie de cocaină care „pune pe picioare” financiar doi prieteni. Cei doi pornesc apoi într-o călătorie pe roţi de-a lungul Americii. E o călătorie care lasă descoperite tipologii, peisaje şi mai ales expune surd coliziunea dintre două moduri de a simţi, a trăi şi chiar de a te bucura de lumina soarelui împărtăşită din voia bunului Dumnezeu asupra tuturor.
Peter Fonda în costumul de Captain America şi mult prea circumspectul Billy (Dennis Hopper) îl culeg de pe drum pe George (Jack Nicholson), un avocat pierde-vară cam tâmpiţel la prima vedere, dând naştere unei triade care îşi permite acum să şi analizeze nu numai să contempleze. Prin discursul lui George sub clar de lună ni se pun în faţă adevăruri, ca mai apoi tot firul epic să se descoase în sprijinul afirmaţiilor acestuia. Cum lumea se pare a nu fi un loc în care să încapă toţi, se produce reglajul şi cei care nu se apleacă sunt eliminaţi. Criteriile de segregare socială sunt hilare dar atât de bine înrădăcinate în conştiinţa colectivităţii încât devin axiome (exemplu: părul lung).

„Ţăranii spirituali” sunt chiar oameni luaţi din mediul lor şi încadraţi în scenele filmate pentru mai multă veridicitate. Bridget Fonda, fiica de patru ani a actorului principal apare în rândul copiilor din comunitatea hippiotă.

Reclame

7 răspunsuri to “Easy rider”

 1. bleidforiu Says:

  Filmul e incredibil de uman si, din cauza asta, valoros. Iar felul in care l-ai recenzat din punct de vedere critic, Dane, arata cat de mult bine fac filmele cu adevarat folositoare. Toata cinstea pentru cronica ta, i se potriveste de minune filmului.

 2. M-ai facut curioasa. O sa-l caut 🙂 Multumesc.

 3. unde mai pui ca regizorul a luat si premiul de debut la cannes…

 4. Măi să fie, da’ bine scrii! Să nu te prind că te laşi de blogul ăsta, că… că– că…. ştiu unde stai!

 5. :)) hai ca chiar rad

 6. ThePunisher Says:

  Si eu stiu unde sta! Si daca nu isi corecteaza scrisul ii fac o vizita. Iar senilele Panzerului meu o sa penetreze casa lui asa cum cerneala penetreaza creta. Am zis!

 7. tare, cred ca o sa il iau si eu sa il vad…

  ms 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: