Când eram pe uliţă

adventurers_by_babykiboko.jpg

Primul lucru pe care l-am făcut după ce m-am născut cred că a fost să strig „Nu vreau să îmbătrânesc!” Dar nu mai aveam ce face. Am avut o copilărie. O copilărie în care am fost copil. Am fost rău, câteodată neascultător, speriat, ameninţat şi învăţat. Atunci am avut nişte porniri belicoase care s-au estompat în timp, după ce am văzut că există destulă suferinţă, fără să mai fie nevoie şi de aportul meu.

Nu ştiu când am devenit aşa grav. Aveam confidenţe cu tot felul de oameni şi la un moment dat, cred că din imitaţie, am ascultat nişte muzici care mi-au displăcut un pic mai târziu. Aveam mulţi copii pe stradă, unii cu porecle inspirate ca Mangală/Mangău, Castană, Şorlic, Bulină, Mistreţ, Răţoi, şi omul care nu avea nevoie de poreclă: Ricky. Ricky era un fel de „Tatăl lor”, al băieţilor „mari” de pe stradă. Un lider de geniu care concepea şi executa cu ajutorul amărâţilor de lângă el cele mai neimaginate măgării. El avea planşa cu rotile, pe care ceilalţi erau condamnaţi să o împingă, evident cu el şezând pe ea. Şi dacă băieţii erau cuminţi, mai puneau şi ei mâna pe ea. Dar până să se hotărască între ei cine să stea şi cine să împingă, venea Ricky şi o recupera. Tot ei aveau colecţii filatelice foarte îngrijite, ceea ce mai târziu s-a tradus în teancuri de abţibilde de la guma Turbo. Şi la orice schimb de timbre, cine altcineva decât Ricky, ieşea în câştig. Tot ei, sub inspiraţia magistrului, „confecţionau” pocnitori cu catran de chibrituri şi pungi de nailon. Sigur de astea nu ştiţi. 😉 Matahala de Ricky aducea cretă de la şcoală cu care desenau pe asfalt cei mari, noi cei mici fiind condamnaţi la bucăţi de cărămidă. Şi tot Ricky mi-a evidenţiat prima dată conceptul de auto-sugestie. Aveam nevoie de ajutor să merg pe bicicletă. Singura dată când Ricky m-a sprijinit mi-a explicat să pedalez tare. Am făcut-o şi am mers o bucată bună de drum până când l-am întrebat ceva. Dar el nu răspundea. Când am întors capul, am văzut că nu mai era în spatele meu să mă susţină. Instantaneu m-am dezechilibrat şi am căzut. Ricky era şi un maestru al bătăii. Folosea patentul pentru operaţii mai delicate. Cu un cauciuc de bicicletă a pus o piedică unui bătrân care avea în plasă două sticle de lapte. Nu am văzut faza dar am râs în hohote când mi-a povestit-o. Şi râd şi acum rememorând.

Copii fiind, aveam vorbe de copii: „îţi dai talente”, „cine zice ală îi ca măgarul din lămâi” (asta mă scotea din sărite) sau formule pentru a alege echipele la diferite jocuri. Eram toată ziua pe stradă şi nu aveam maniere. M-a frapat la un moment dat o fetiţă în grădiniţă care a răspuns politicos unui coleg sau chiar mie după o adresare mai brută. Era bine să nu arăţi că-ţi plac fetiţele, sau de care îţi plăcea. Ajungeai să înduri oprobiul masculinităţii.

Astăzi mulţi nici măcar nu mai locuiesc pe stradă. Ricky e în Germania, nu l-am mai văzut de ani de zile, alţii o ard prin Spania şi unii chiar sunt părinţi. Nu vreau să îmbătrânesc dar trebuie să mă păstrez între copiii mei.

Reclame

5 răspunsuri to “Când eram pe uliţă”

 1. si eu raspundeam frumos vorbelor brutale. mi.era frica sa nu imi fure caciula =)))

 2. Brici, Dane. Fain post! Vezi ca merg la Cluj vineri, pentru niste chefuri pe care le stii si tu. Hai cu mine.

 3. ThePunisher Says:

  Foarte tare! Despre oprimare copiilor normali si cu porecle inspirate din gradina de legume/curtea de pasari, de catre chiaburul brutal care isi permite skate-board. Evident, el nu are porecla pentru ca e „deasupra tuturor”. Evident, acum e tatuat si face „invarteli” prin Deutschland, ceea ce e, din nou, foarte tare.

  Jos cu opresorii !!

 4. nu era chiar skate-board. erau cateva scanduri puse una langa alta cu patru rotile la colturi pe care sedeai si ceilalti impingeau.

  cred ca s-a dat la alea bune prin deustchland, desi nu e exclus ce spui tu

 5. carmen Says:

  foarte inspirate vorbe…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: